CONDUȘI DE EXCELENȚĂ

Excelența se construiește prin ideile, valorile și oamenii care stau la baza unei companii. Astfel a început povestea Grupului Țiriac. Creat la inițiativa domnului Ion Țiriac, grupul reunește în prezent peste 40 de companii private autohtone, activând în următoarele sectoare principale: automotive, real-estate, servicii financiare (asigurări, leasing financiar și operațional), transport aerian și energie. Pe lânga acestea, Țiriac Group desfășoară activități în câteva domenii conexe, precum servicii de pază și protecție, property management, servicii media etc.

Indiferent de domeniul în care activează, echipa Țiriac Group este recunoscută pentru profesionalismul, seriozitatea, spiritul de echipă, promptitudinea și deschiderea spre nou specifice fondatorului grupului. Personalitatea domnului Ion Țiriac își pune amprenta inconfundabilă nu doar asupra modului în care Țiriac o își derulează activitatea, ci influențează spiritul competitiv și viziunea de business a fiecăruia dintre membrii echipei.

 

Viziunea și Misiunea Țiriac Group

Țiriac Group țintește întotdeauna cele mai înalte standarde de excelență în servicii, cu intenția de a deveni modelul de urmat pe piețele unde activează, atât pentru antreprenorii locali, cât și pentru cei care își desfășoară activitatea la nivel internațional, cu scopul de a oferi românilor servicii adaptate nevoilor și pe măsura așteptărilor lor.

 Grupul Țiriac dezvoltă continuu un portofoliu de operațiuni care acoperă o arie largă de categorii de servicii, puse la dispoziția clienților cu suportul unei echipe de specialiști calificați și al unui antreprenor român vizionar și perfecționist – Ion Țiriac.

DESPRE ION ȚIRIAC

Ion Țiriac, campion al tenisului și unul dintre cei mai importanți promotori ai sportului românesc atât în țară, cât şi peste hotare, a absolvit Institutul de Cultură Fizică din București (în prezent Academia Națională de Educație Fizică și Sport) cu titlul de profesor de educație fizică și sport, specializarea în tenis și baschet.

PERFORMANȚE SPORTIVE

Între 1958-1964, s-a remarcat ca jucător de hochei profesionist în cadrul clubului Știința București, participând cu echipa naţională la Campionatele Mondiale de Hochei pe Gheață și reprezentând România la Olimpiada de Iarnă de la Innsbruck din 1964.

În paralel, între 1957 şi 1972 activează ca jucător de tenis la Steagul Roșu Brașov și Dinamo București, câștigând peste 40 de titluri, printre care și Roland Garros la dublu împreună cu Ilie Năstase. A participat la mai mult de 150 de meciuri de Cupa Davis pentru România, incluzând și cele 3 finale împotriva Statelor Unite. Ca urmare a performanțelor sportive, Ion Țiriac a primit titlul de «Maestru Emerit al Sportului».

PERFORMANȚE PROFESIONALE

Antrenor, promoter, manager, consultant și organizator de turnee de tenis. Chiar dacă și-a încheiat cariera de jucător, domnul Țiriac nu s-a retras din viata sportivă, ci a participat activ la dezvoltarea carierelor noilor talente descoperite. Printre acestea se numără:

  • Guillermo Vilas, care a ajuns până pe locul 2 în clasamentul ATP jucând în 42 de finale și câștigând 62 de titluri;
  • Henri Leconte, care a ajuns pe locul 5, remarcându-se în special în partidele de dublu cu Yanick Noah și ca reprezentant al Franţei în meciurile de Cupa Davis;
  • Virginia Ruzici, jucătoare aflată în primele 10 locuri în clasamentul WTA, cunoscută pentru puternica sa lovitură de dreapta. A câștigat în 1978 turneul Roland Garros;
  • Gianni Ocleppo, care a câștigat titlul la Linz în 1981 fiind un membru important al echipei Italiei pentru Cupa Davis în 1980 şi 1981;
  • Boris Becker, a fost manageriat între anii 1985 și 1994 de către Ion Ţiriac în ascensiunea sa spre poziţia de lider în tenisul mondial masculin. În 1985 jucătorul a primit titlul de «Most Improved Player of the Year» și a fost ulterior recunoscut drept cel mai tânăr jucător (17 ani) din istoria Turneului de la Wimbledon care a câștigat acest Open. În 1988 a câștigat 7 din 8 finale și a condus Germania către prima sa Cupă Davis în faţa Suediei, devenind una dintre cele mai faimoase figuri din lumea tenisului;
  • Goran Ivanisevic, a fost singurul jucător de tenis care a câștigat la Wimbledon în 2001 beneficiind de un wild card, fiind de asemenea finalist în anii 1992, 1994 și 1998, ajungând până pe poziția a 2-a în clasamentul ATP;
  • Marat Safin, și-a început cariera de tenisman în 1997, iar în 2000 a câștigat primul său turneu de Grand Slam la US Open, urmat apoi în 2005 de câștigarea Open-ului Australian. Totodată, a făcut parte din echipa de Cupa Davis a Rusiei, cu care a câștigat finalele din 2002 și 2006. A fost primul jucător rus care a ajuns în semifinalele de la Wimbledon în 2008 și a fost numărul 1 în clasamentul mondial masculin;
  • Dinara Safina, finalistă a trei turnee de Grand Slam (Roland Garos în 2008 şi 2009, și Australian Open în 2009) și câștigătoare la dublu la US Open în 2007. De asemenea, a câștigat medalia de argint la Olimpiada de la Beijing în 2008.

O altă latură a carierei sportive a domnului Țiriac o reprezintă turneele de tenis ATP şi WTA pentru care a fost deopotrivă manager, adviser și promoter. Astfel, până în 2007 se desfășoară timp de 30 de ani primul turneu la Kitzbuhel. Între anii 1985-2002 are loc la Stuttgart unul dintre cele mai importante turnee masculine, Super 9 ATP. În 1996 Ion Țiriac aduce în România licența pentru turneul Open România, pentru care a fost consultant și promoter până în anul 2003, competiția devenind cel mai mare eveniment de acest tip din Europa de Est. Domnul Țiriac deține și în prezent licența pentru acest turneu. Domnia sa a fost, de asemenea, consultant și coordonator al turneului de la Hanovra Masters ATP între 1996-2000. Între anii 2003-2008, Ion Țiriac se implică puternic și în Mutua Madrilena Masters de la Madrid care a devenit din 2009 eveniment combinat ATP şi WTA, singurul turneu din lume cu 3 terenuri centrale în aer liber și 2 acoperite.

Experiența domnului Țiriac s-a extins de asemenea și în natație. Astfel, în colaborare cu News Corporation a contribuit la promovarea FINA World Championships (Perth, Australia în 1990 și 1998 și Roma în 1994).

În perioada 1998-2004, cât domnul Ion Țiriac a fost președintele Comitetului Olimpic Român și Președintele de Onoare al Asociației Române de Tenis, România a câștigat 26 de medalii la Olimpiada de la Sydney – 2000 și 19 medalii la cea de la Atena- 2004.

OM DE AFACERI

1988 – ia naștere la Monte Carlo societatea Elite Management, creată special pentru dirijarea și promovarea activităților sportive ale domnului Țiriac;

1990 – se înființează Banca Comercială Ion Țiriac, care ulterior a devenit Unicredit Țiriac Bank; în anul 2015 domnul Țiriac a vândut pachetul de acțiuni deținute la Unicredit Țiriac Bank către grupul italian Unicredit, banca schimbându-și denumirea în Unicredit Bank.

1994 – se inaugurează la Braşov Fundația Casa Copilului, cea care a fost căminul a circa 100 de copii orfani, și care astăzi se numeşte Fundația Dumbrava Minunată. În prezent fundația are în îngrijire în special persoane vârstnice aflate în dificultate;

1994 – apare prima societate privată de asigurări care ulterior devine Allianz Țiriac Asigurări, în prezent nr. 1 pe piața de profil din România;

1994 – Ion Țiriac obține licențele de rent-a-car pentru Avis şi Hertz;

1995 – este adus pe piața românească Metro Group; în anul 2015 domnul Țiriac a vândut pachetul de acțiuni deținut în cadrul Metro Group.

1997 – ia fiinţă Grupul Țiriac, ce reunește în prezent:

  • divizia auto: care cuprinde licența exclusivă de import pentru mărcile Mitsubishi, Hyundai, Land Rover și Jaguar
  • divizia de real-estate: reunește un portofoliu numeros de clădiri și proiecte imobiliare de anvergură precum Residenz-Cartierul German și complexul rezidențial exclusivist Stejarii Clubul Rezidențial
  • divizia financiară: asigurări, leasing financiar și operațional
  • divizia aeriană: formată din compania Țiriac Air, care deține propriul terminal de business
  • divizia de energie: : produse petroliere și energie verde
  • obiective sportive: Complexul Sportiv Ion Țiriac și patinoarul Țiriac – Telekom Arena
    fundații: Fundația Țiriac, Fundația Olimpică Română, Fundația Dumbrava Minunată
  • servicii de pază și protecție  Securit Force
  • servicii media etc. 

Distincții

În perioada 1998-2004 Ion Țiriac a fost președintele Comitetului Olimpic Român și Președintele de Onoare al Asociaţiei Române de Tenis.

Implicarea domnului Țiriac în dezvoltarea și promovarea sportului românesc în țară şi peste hotare a determinat decorarea sa de către Preşedinția României cu următoarele distincții: Ordinul«Serviciul Credincios în Grad de Mare Ofiţer» (în noiembrie 2000), Ordinul «Meritul Sportiv» clasa I (martie 2004) și Ordinul «Steaua României» în Grad de Cavaler (în septembrie 2004).

În martie 2003, domnul Ion Țiriac primeşte o altă distincție importantă, cea de Doctor Honoris Causa la Universitatea de Vest din Timişoara.

În anul 2014, domnul Țiriac a primit o nouă distincție Doctor Honoris Causa, de data aceasta din partea Academiei Naționale de Educație Fizică și Sport din București.